Nämä ovat 1.3.2012 arkistoidut tasavallan presidentti Tarja Halosen lastensivut, joita ei enää päivitetä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön verkkosivut sijaitsevat osoitteessa www.presidentti.fi.

Suomen tasavallan lasten presidentti

Presidentti Halonen valtiovierailulla Vietnamissa helmikuussa 2008 Presidentinlinnan lastenjuhlat maaliskuussa 2008. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Presidentin tehtävät

Tasavallan presidentin tehtävät on määrätty Suomen perustuslaissa. Perustuslain mukaan presidentti johtaa maan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa yhteistoiminnassa hallituksen kanssa. Tämän vuoksi presidentti osallistuu usein kansainvälisiin kokouksiin, tekee vierailuja ja ottaa vastaan ulkomaisia vieraita.

Puheenjohtaja ja ylipäällikkö

Suomen sisäpolitiikassa päävastuu on eduskunnalla ja hallituksella. Kuitenkin presidentti on puheenjohtajana kokouksissa, joissa lähetetään lakiesityksiä eduskunnalle tai vahvistetaan eduskunnan tekemiä päätöksiä. Presidentti nimittää monia ylimpiä virkamiehiä. Hän on armeijan ylipäällikkö. Presidentti voi armahtaa rikoksentekijöitä.

Presidentin palkkio

Presidentti saa työstään laissa säädetyn palkkion, joka on 126 000 euroa vuodessa. Myös presidentin eläke on määrätty laissa.

Paljon esiintymistä

Presidentti ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin pitämällä puheita ja tiedotustilaisuuksia. Uudenvuodenpuhe on yksi tärkeimmistä presidentin puheista. Se esitetään joka vuosi televisiossa 1. tammikuuta kello 12. Presidentti antaa myös lausuntoja ajankohtaisista asioista, tervehdyksiä ja haastatteluja tiedotusvälineille.

"Tiesitkö, että presidentti muuttaa kesäksi Kultarantaan?"
"Vähän niin kuin muuttolinnut!"

Kuva vasemmalla: Presidentti Halonen valtiovierailulla Vietnamissa helmikuussa 2008. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia"

Kuva oikealla: Presidentinlinnan lastenjuhlat maaliskuussa 2008. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia