Nämä ovat 1.3.2012 arkistoidut tasavallan presidentti Tarja Halosen lastensivut, joita ei enää päivitetä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön verkkosivut sijaitsevat osoitteessa www.presidentti.fi.

Suomen tasavallan lasten presidentti

Tapahtumia

Presidentti ja minä -kuvataidekilpailun voittajat Presidentinlinnassa 19.1.2012

Tasavallan presidentti Tarja Halonen palkitsi koululaisille järjestetyn kuvataidekilpailun voittajia Presidentinlinnassa. Kutsun Linnaan oli saanut kymmenen kilpailussa menestynyttä oppilasta eri puolilta Suomea.

Tasavallan presidentin kanslia ja Opetushallitus järjestivät syksyllä 2011 kuvataidekilpailun Presidentti ja minä, johon kutsuttiin 7. luokan oppilaita 35 koulusta kaikista Suomen maakunnista. Kilpailuun osallistui 69 työtä.

Kilpailutehtävänä oli kuvata presidentin työtä tai presidentin ja oppilaan kohtaaminen. Voittajatyöt valinnutta raatia johti presidentti Halonen.

Voittajatöiden tekijät ja kunniamaininnan saaneet oppilaat kutsuttiin Presidentinlinnaan 19. tammikuuta. Lisäksi kilpailun voittajatöistä on toteutettu postikortti.

Katso palkitut työt

Hyvää Joulua! 24.12.2011

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi kiittävät kuluneen vuoden aikana tulleista lukuisista kirjeistä ja piirustuksista sekä toivottavat rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta 2012.

Katso kuvia presidentin saamista joulutervehdyksistä


Presidentti Halonen jääkiekkojoukkueen kultajuhlissa 16.5.2011

Presidentti Tarja Halonen osallistui Helsingissä Kauppatorilla järjestettyihin Suomen jääkiekkomaajoukkueen kultajuhliin. Presidentti Halonen luovutti kapteeni Mikko Koivulle Suomalaisen Työn Liiton avainlipun määrätietoisesta työstä ja suomalaisuuden edistämisestä maailmalla.

Kauppatorille ja Esplanadille oli kerääntynyt lähes 100 000 ihmistä iloitsemaan voitosta. Presidentti Halonen toi terveiset YK:n kestävän kehityksen paneelin kokouksesta, joka oli parhaillaan käynnissä Helsingissä. Kokouksen vuoksi presidentti ei päässyt seuraamaan loppuottelua Bratislavaan.

Katso kuvia kultajuhlista

Presidentti Halonen vieraili entisessä koulussaan Kalliossa 6.5.2011

Presidentti Tarja Halonen vieraili Kallion ala-asteen koulussa, jota hän kävi vuosina 1950-1954. Juuri sata vuotta täyttäneellä koululla paljastettiin entisen oppilaan kunniaksi muistolaatta.

Presidentti kertoi oppilaille ja opettajille, että hänellä oli ilo opiskella hyvien opettajien johdolla. ”On aina hyvä oppia uusia asioita. Kaikkein tärkeintä on huomata se, että oppiminen on kivaa” . Myös sosiaaliset taidot ja luovuus ovat tärkeitä, presidentti Halonen korosti. Hän tunnusti harrastaneensa oppitunneilla piirtämistä – myös muiden kuin piirustustuntien aikana.

Koulun rehtori Tuomo Säävälä lahjoitti presidentti Haloselle myös koulun historiikin.

Katso kuvia presidentin entisestä koulusta

Miskan ja Rontin joulukortti 22.12.2010

Miauuu!!! Mouuurrr! - klikkaa kuvaa

Katso tasavallan presidentin joulutervehdys 2009


Ypäjä Tarjan varsa sai nimen 30.8.2010

Ypäjä Tarjan 11. toukokuuta syntynyt orivarsa sai nimekseen Ypäjä Huima. Varsan isä on Hevosopiston omistama ratsuori Iikor (i. Samuli, e. Katsi, ei. Saari).

Ypäjä Huima on Hevosopiston opetushevonen. Ensimmäisen kesän se vietti tamma- ja varsalaumassa laitumella.

Kaikki varsat saavat Hevosopistolla saman alkuopetuksen. Toisen kesän varsat viettävät laitumella, ja harjoitukset jatkuvat syksyllä. Varusteisiin totuttaminen kerrataan ja varsaa ohjastetaan takaa. Harjoituksia jatketaan, kunnes varsa osaa asiat.

Lue lisää Ypäjä Huimasta
Katso kuvia varsasta ja Ypäjä Tarjasta

Ypäjä Tarja synnytti orivarsan 11.5.2010

Presidentti Tarja Halosen suomenhevonen Ypäjä Tarja synnytti aamuyöllä 11. toukokuuta 2010 orivarsan Ypäjän Hevosopistolla. Tamma ja varsa voivat synnytyksen jälkeen molemmat hyvin. Varsan isä on ori Iikor.

Varsa painoi aamun punnituksessa 46 kiloa. Se on touhukas ja omatoiminen, ja on viihtynyt pilttuussaan virkeänä.

Ypäjä Tarja syntyi huhtikuussa 2004, jolloin Ypäjän kunta lahjoitti sen presidentti Haloselle. Ypäjä Tarja on Hevosopistolla opetuskäytössä.

Katso kuvia varsasta ja Ypäjä Tarjasta
Ypäjän Hevosopisto

Suuret talkoot Itämeren pelastamiseksi 10.2.2010

Finlandia-talolla järjestettiin 10. helmikuuta 2010 kokous Itämeren pelastamisen puolesta. Baltic Sea Action Summit -kokouksessa yritykset, kansalaisjärjestöt ja poliittiset päättäjät tekivät käytännön sitoumuksia yhteisen meren pelastamiseksi.

"Tämä on ollut hieno päivä", tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoi kokouksen jälkeen. Sitoumuksia tehtiin noin 150, joka ylitti kaikkien odotukset. Presidentti Halonen lupasi jatkaa työtään Itämeren hyväksi sekä edistää Itämeren suojelua ja yhteistyötä kotimaassa ja ulkomailla. Erityisesti presidentti lupasi tukea nuorten toimintaa meren hyväksi.

Huippukokousta isännöivät hankkeen perustajat tasavallan presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen sekä Baltic Sea Action Group -säätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin.

Mukana Itämeri-talkoissa oli edustajia yhdestätoista Itämeren maasta, muun muassa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, Latvian presidentti Valdis Zatlers ja Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite.

Lue lisää ja katso kuvia kokouksesta
Kaikki Itämeri-uutiset
Baltic Sea Action Summit -kokouksen sivut

Tasavallan presidentin joulutervehdys lapsille 22.12.2009

Katso tasavallan presidentin joulutervehdys lapsille


Presidentti Halonen sai puhelun avaruudesta 3.8.2009

Kultarannassa elettiin kesän lopulla jännittäviä hetkiä, kun tasavallan presidentti Tarja Halonen vastaanotti Nasa-astronautti Timothy L. Kopran puhelun avaruudesta. Presidentti Halonen kutsui astronautti Kopran vierailulle Suomeen.

"Olen varma että suomalaiset tiedemiehet ja myös nuoret olisivat hyvin kiinnostuneita tietämään matkastasi enemmän", presidentti sanoi. Timothy Kopra vastasi tulevansa mielellään Suomeen kertomaan työstään. "Nautimme erityisesti keskusteluista koululaisten kanssa. Toivomme, että voimme kannustaa nuoria tieteen pariin", astronautti Kopra sanoi.

Astronautti oli puhelun kestäessä yli 300 kilometrin korkeudella maan pinnalta. Päivä vaihtuu yöksi 16 kertaa vuorokaudessa, sillä asema kiertää maapallon yhtä monta kertaa. "Tämä on ihmeellinen paikka. Jokainen päivä on kuin uusi seikkailu minulle", Kopra kertoi presidentille. Avaruusasemalla on astronautteja monesta eri maasta. Heitä kaikkia yhdistää Timothy Kopran mukaan yksi asia: intohimo avaruuden tutkimiseen.

Presidentti ja astronautti keskustelivat myös avaruusmatkailijan suomalaisista sukujuurista. "Isoisäni tuli Karjalasta ja isoäitini Helsingistä", Kopra kertoi. Astronautin tavoitteena on ottaa avaruudesta hyviä valokuvia Suomesta. "Voitte kuvienne avulla vakuuttaa meitä Maan päällä olevia siitä, että planeettamme on todellakin hyvän huolenpidon arvoinen", presidentti Halonen totesi. "Olen täysin samaa mieltä", astronautti sanoi. Hän kertoi, että avaruudesta mahdollista nähdä, miten jotkut osat planeettaamme ovat kärsineet ekologisista katastrofeista.

Astronautti Kopralla on avaruudessa mukanaan presidentin lähettämä Kalevala-mitali, jonka hän tuo matkan jälkeen Suomeen.

Katso video puhelusta! (englanniksi)

Presidenttipari kesäksi Kultarantaan 11.6.2009

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi ovat muuttaneet kesäksi Kultarantaan. Suomen lounaisrannikolla Naantalissa sijaitseva Kultarannan huvilatila on ollut tasavallan presidenttien kesäasunto vuodesta 1922, joten kaikki Suomen presidentit ovat viettäneet siellä kesiään sota-aikoja lukuunottamatta. Presidenttiparin mukana Kultarantaan siirtyvät myös kissat Miska ja Rontti sekä punakorvakilpikonnat Kiki ja Miki. Presidentti palaa takaisin Mäntyniemeen elokuun puolessavälissä.

Presidentti työskentelee ja ottaa vastaan vieraita Kultarannassa normaalin päiväohjelman mukaan. Varsinaista kesälomaa presidentillä ei ole, mutta Kultarannassa on työn ohessa mahdollista virkistyä esimerkiksi veneillen, liikkuen ja taideharrastusten parissa.

Kultarannan huvilatilalla on suuret puistoalueet, kasvihuoneita ja lukuisia rakennuksia. Kasvihuoneissa ja viljelyksillä kasvatetaan vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja kukkia. Presidentinlinnassa arvovieraille tarjoiltava omenamehu on valmistettu Kultarannan omenoista.


Itämeren pelastusoperaatio käynnistyi! 9.5.2009

Toukokuun 9. päivä kokoontui Helsingin Säätytalolla juhlava joukko. Tasavallan presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen ja hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin käynnistivät Itämeren pelastusoperaation. Hanke huipentuu ensi vuoden helmikuussa Helsingissä järjestettävään Baltic Sea Action Summit -huippukokoukseen. Kokoukseen kutsutaan Itämeren alueen maiden poliittisia johtajia, yritysmaailman edustajia ja tietysti myös kansalaisjärjestöjä.

Itämerellä menee niin huonosti, että se on ilmoitettu ehdolle Guinnessin ennätyskirjaan "maailman saastunein meri" -tittelin saajaksi. Matalan Itämeren vesi vaihtuu kerran noin 30 vuodessa, joten Itämereen joutuneet saasteet jäävät sinne pitkiksi ajoiksi. Eläimet ja kasvit ovat erityisen herkkiä meressä tapahtuville muutoksille. Myös ilmastonmuutos ja Itämeri liittyvät monella tavalla toisiinsa.

"Meidän ihmisten pitää ottaa vastuu, sillä olemme itse vaikuttaneet siihen, että Itämeren tila on niin huono" presidentti Halonen sanoi. Pääministeri Vanhanen jatkoi, että "jokaisen alueen valtion on kyettävä parantamaan suoritustaan vähentämällä Itämereen meneviä päästöjä."v

Itämeren tilaa on parannettava nopeasti. Valtiot, kaupungit ja yritykset voivat nyt antaa lupauksen käytännön toiminnasta meren hyväksi. Kahdeksan talkoisiin lähtenyttä yritystä esitteli avaustilaisuudessa omat työkalunsa Itämeren pelastamiseen. Eräs yritys on esimerkiksi sitoutunut toimittamaan 50 venekerholle myrkyttömiä venemaaleja. Itämeren talkoissa mukana olijat tapaavat ensi vuonna Helsingin huippukokouksessa.


Lue lisää:
Baltic Sea Action Summit
Videokooste avajaistilaisuudesta

Presidentti Halonen vieraili Ruotsissa Botkyrkan ruotsinsuomalaisessa koulussa 16.1.2009

Presidentti Halonen ja tohtori Arajärvi tekivät Ruotsin kuninkaan kutsusta virallisen vierailun Ruotsiin 15.-16. tammikuuta 2009. Matkan aikana presidentti Halonen vieraili myös Botkyrkan ruotsinsuomalaisessa koulussa Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian kanssa.

Vierailukutsun presidentti sai jo vuonna 2001, kun koulun oppilaat lähettivät hänelle syntymäpäiväkortin. Oppilaiden askartelemassa kortissa oli kukkia ja kuva Borkyrkan koulusta sekä tervetulotoivotus tulla vierailulle kouluun.

Kutsun esittämisestä ehti jo vierähtää aika tovi, ennen kuin presidentti Halosella oli mahdollisuus toteuttaa vierailu. Presidentin lähettämä kiitoskirje olikin ripustettu Botkyrkan koulun seinälle. Vierailun kunniaksi oli koululla järjestetty musiikkiesityksiä ja presidentti Halonen ja kuningatar Silvia saivat kukkia koulun oppilailta.

Botkyrkan ruotsinsuomalaisessa koulussa on 140 oppilasta mukaan lukien päiväkoti, esikoulu ja koululuokat ensimmäisestä yhdeksänteen. Koulun oppimistulokset ovat olleet erittäin hyviä ja koulu on sijoittunut paikkakunnan tilastoissa kärkisijoille.

Presidentti Halonen saa vuosittain satoja vierailukutsuja, eikä voi aina vastata kutsuihin myöntävästi. Kannattaa kuitenkin olla varuillaan kun lähettää presidentille kirjeitä ja piirustuksia - hän saattaa tulla kyläilemään!Presidentinlinnassa juhlitaan itsenäisyyttä 6.12.2008

Tasavallan presidentti Tarja Halonen järjestää Presidentinlinnassa perinteisen juhlavastaanoton Suomen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Presidentti Halonen ja tohtori Arajärvi ovat kutsuneet juhliin noin 1900 vierasta.

Vieraiksi on kutsuttu Suomen hallituksen jäsenet, kansanedustajat ja Suomessa työskenteleviä ulkomaisia diplomaatteja. Myös eri tavoin ansioituneita suomalaisia ja presidentti Halosen vuoden aikana tapaamia henkilöitä on kutsuttujen joukossa.

Linnan juhlilla on pitkä historia. Ensimmäinen itsenäisyyspäivän järjestettiin presidentti Ståhlbergin aikana vuonna 1919. Vastaanotto oli iltpäivällä ja mukana oli 150 henkilöä. Vuodesta 1946 alkaen vastaanotto on järjestetty neljää vuotta lukuun ottamatta.

Teemana juhlissa on nyt Itämeri. Se näkyy niin kutsuvieraissa, tarjoilussa, koristelussa kuin musiikissakin. Toisena teemana on sovinto. Vuoden 1918 sisällissodasta on tänä vuonna tullut kuluneeksi 90 vuotta.

Tarjolla on voileipäkakkuja, piiraita, makeita kakkuja, leivoksia, pikkuleipiä ja paljon muuta. Linnaa koristaa 150 kukka-asetelmaa. Itämeri-teeman mukaisesti koristeina on myös kaisloja ja kiviä. Osa kukista on kasvatettu Kultarannassa.

Musiikista vastaa Kaartin Soittokunta ja Kaartin Soittokunnan Combo-yhtye. Ensimmäisinä valsseina soivat Akselin ja Elinan häävalssi sekä Itämerivalssi.


Lue lisää:
Itsenäisyyspäivän vastaanottojen historiaa
Mitä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla tarjoillaan?
Katso kuvia vuoden 2008 juhlista
Katso kuvia vuoden 2007 juhlista

Aikaisempia tapahtumia

Lue aikaisempia tapahtumia