Nämä ovat 1.3.2012 arkistoidut tasavallan presidentti Tarja Halosen lastensivut, joita ei enää päivitetä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön verkkosivut sijaitsevat osoitteessa www.presidentti.fi.

Suomen tasavallan lasten presidentti

Presidentti Halonen ja Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyono tapasivat Jakartassa. Copyright © Tasavallan presidentin kanslia

Tapahtumia

Presidentti Halonen vieraili arvonannon päivänä Viikin normaalikoulussa 20.10.2008

"Samalla kun antaa arvoa muille, pitää myös oikealla tavalla arvostaa itseään", presidentti Halonen sanoi Viikin normaalikoulun oppilaille vierailullaan lokakuussa 2008. Presidentti keskusteli koulun oppilaiden kanssa arvonannosta yhdessä filosofi Pekka Himasen kanssa. Lokakuun 20. päivää vietettiin ympäri maailmaa arvonannon päivänä (Global Dignity Day).

Kaikille tulee jokapäiväisessä elämässä tilanteita, joissa pelottaa tai hävettää. "Joskus se johtuu omasta käytöksestä, joskus se johtuu siitä, että toiset ovat kohdelleet väärin. Juuri sinä voit olla se, joka ei yhdy kiusaajien kuoroon", presidentti Halonen sanoi.

Viikin koulun oppilaat kysyivät rohkeasti ja kertoivat omia näkemyksiään. Heitä huolestutti, miten ihmisten väliseen keskinäiseen kunnioitukseen ja toisten huomioimiseen vaikuttavat kouluissa liian suuret ryhmäkoot. Vanhusten hoitamisessa taas kiire ja hoitajien vähäinen määrä. "Ihmisarvo vauvasta vaariin on tärkeätä", oppilaat tiivistivät.

"Vaikka muita kohtelisi hyvin, itse ei tule aina kohdelluksi samalla tavalla", presidentti Halonen muistutti. Huonoa käytöstä ei kuitenkaan pidä omia itselleen. Anteeksiannossa vapautuu toisen huonosta käytöksestä, vaikka käytöstä ei hyväksyisikään.

Presidentti Halonen kertoi myös omista kokemuksistaan ja koulumuistoistaan. Jokaisella on taitoja, joissa on hyvä ja vähemmän hyvä. Kaikessa voi silti kehittyä: "Minäkin olen oppinut voittamaan esiintymispelkoni", presidentti Halonen sanoi.


Ypäjä Tarja sai vieraita 18.8.2008

Ypäjä Tarja sai mieluisan vieraan elokuun vaihteessa, kun tasavallan presidentti Tarja Halonen kävi tervehtimässä suomenhevostaan Ypäjän hevosopistolla. Presidentti Halonen ja tohtori Arajärvi toivat mukanaan Kultarannassa kasvatettuja omenoita ja porkkanoita, joita Ypäjä Tarja popsi hyvällä ruokahalulla.

Ypäjän hevosopiston henkilökunta kertoi presidentti Haloselle, että nimikkohevonen on kehittynyt hienosti. Heinäkuun lopussa se vieraili ensimmäistä kertaa kuninkuusraveissa Jyväskylässä. Ypäjä Tarja ei kuitenkaan kilpaillut, vaan esiintyi ravien suomenhevoskulkueessa.

Presidentti Halonen ja tohtori Arajärvi kokeilivat kirkkaassa kesäillassa myös valjakkoajoa. Illalla presidentti Halonen saattoi Ypäjä Tarjan yöksi laitumelle ja matka jatkui kohti Kultarantaa.

Kuvia Ypäjä Tarjasta kuvagalleriassa
Lue lisää Ypäjä Tarjasta


Presidentinlinnan lastenjuhlissa oli ääntä ja liikettä 27.3.2008

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi järjestivät neljännet lastenjuhlat Presidentinlinnassa torstaina 27. maaliskuuta 2008. ”Niin kuin huomaatte, teistä lähtee aika paljon ääntä ja paljon liikettä. Teitä on nimittäin melkoinen määrä. Olette kaikki yhtä lailla tärkeitä vieraita meille tänään”, presidentti Halonen tervehti. Juhliin oli saapunut noin 180 lasta Helsingin, Vantaan ja Espoon kouluista ja päiväkodeista. Presidenttipari kätteli juhlavieraat Valtiosalissa, josta siirryttiin Peilisaliin.

”Tiedämme, että maailmassa on valtavasti erilaisia kieliä. Mutta musiikki on kieli, jonka oppii aika nopeasti. Uskon, että musiikki yhdistää meitä täällä tänään”, presidentti Halonen sanoi esitellessään lastenmusiikkiorkesteri Amuran. Yhtyeen ovat perustaneet Maailman musiikin keskus ja Musiikkia nuorille ry. Amuran jäsenet ovat kotoisin eri puolilta maailmaa.

”Ketäs te oikein ootte?”, kysyi Amura-orkesterin Pelle-Margariitta ja kaikki lapset huusivat oman nimensä iloisessa sekamelskassa. Pian Presidentinlinnan Peilisalissa kaikuivat tutut suomalaiset lasten- ja kansanlaulut uusina sovituksina.

Amuran esiintymisen jälkeen vieraat siirtyivät Valtiosaliin ja Ruokasaliin nauttimaan pöydän antimista. Tarjolla oli kanavartaita, tomaatti-mozarella-tikkuja, marinoituja cocktail-lihapyöryköitä ja tietenkin jälkiruoaksi jäätelöä.

Kättely jännitti

Vantaan Laajavuoren päiväkodista saapuneet Lorena Aalto, 6, ja Erika Tuomikoski, 5, viihtyivät juhlissa hyvin. ”Tanssijan lilanvärinen puku oli paras”, Lorena kertoi. Erika piti puolestaan musiikista ja yhteislaulusta bändin kanssa.

Tytöt kertoivat, että kättely kyllä vähän jännitti. Erika kätteli presidenttiä kaikista vieraista ihan ensimmäisenä. Jännittävää oli myös Katrin Sirkusella, joka pääsi kurkkaamaan jo hieman etukäteen Valtiosalissa perällä olevaa leijonaa, joka on osa Lex-patsasta.

Lisää kuvia lastenjuhlista


Presidentti Halonen vieraili Kaakkois-Aasiassa 23.2.2008

Presidentti Halonen ja tohtori Arajärvi vierailivat helmikuussa 2008 Kaakkois-Aasiassa. Matka alkoi valtiovierailulla Indonesiasta, josta se jatkui Singaporeen ja edelleen Vietnamiin.

Indonesiassa presidentti Halonen keskusteli presidentti Susilo Bambang Yudhoyonon kanssa ilmastomuutoksesta ja metsätaloudesta. Presidentti vieraili myös Acehin maakunnassa, jossa on meneillään rauhanprosessi sekä tsunamin tekemien tuhojen jälkeen jälleenrakennus.

Singaporessa presidentti tapasi maan johtajia ja alueella toimivia suomalaisia. Singaporen orkideapuutarhaan nimettiin presidentti Halosen vierailun kunniaksi oma orkidealajike nimeltään "Dendrobium Tarja Halonen".

Vietnamissa presidenttiparin ohjelmassa oli valtiojohdon tapaamisen lisäksi talousseminaari sekä naisten asemaa ja tasa-arvoa koskeva keskustelutilaisuus. Presidentti Halonen tutustui myös Suomen rahoittamiin kehitysyhteistyöprojekteihin, kuten Pha Rungin telakkaan.

Matkalla oli mukana ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen ja yritysjohtajien valtuuskunta. Valtiovierailujen jälkeen presidentti Halonen ja tohtori Arajärvi jäävät yksityiselle matkalle Vietnamiin.


Presidentti Halonen lasten kyselytunnilla Jyväskylässä 31.1.2008

Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja tohtori Pentti Arajärvi tekivät tammikuussa 2008 maakuntamatkan Jyväskylään. Presidenttipari tutustui kasvatustieteiden opetukseen ja tutkimukseen Jyväskylän yliopistossa.

Kahdeksanvuotias Tommi Salminen esitteli tutkimuslaboratoriossa Ekapeliä, joka tehostaa lukemaan oppimista ja auttaa lukihäiriöiden tunnistamisessa. Kuusivuotias Ronja Terävä puolestaan pelasi kuntoutuspeliä mittausmyssy päässään ja Roope-koira kainalossaan. Tietokonepelin ja myssyn avulla saadaan selville miten aivot reagoivat kirjaimiin ja sanoihin.

Presidentti Halonen ja tohtori Arajärvi keskustelivat tutkijoiden kanssa median roolista ja vaikutuksesta nuoriin. Presidentti Halosta kiinnosti erityisesti, miten oppilaita voi rohkaista hyviin oppimistuloksiin.

Iltapäivällä presidentti Halonen tapasi ala-asteen oppilaita lasten kyselytunnilla Jyväskylän Normaalikoululla. Oppilaat kysyivät presidentiltä lapsen asemasta ja oikeuksista, terveydestä ja liikkumisesta sekä presidentin työstä. Mielenkiintoa herätti millainen presidentin lapsuus oli ja onko lapsuus muuttunut. "Tehkää tästä maailmasta parempi!", presidentti Halonen kannusti koululaisia.

Uusimmat tapahtumat

Lue uusimmat tapahtumat