Republiken Finlands barnens president

Tapahtumia

Fridfull jul! 24.12.2011

Republikens president Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi vill härmed tacka för de många hälsningar och alla kontakt som tagits under det gångna året. De önskar alla en fridfull jul och gott nytt år 2012.Ypäjän Tarjas föl fick ett namn 30.8.2010

Ypäjän Tarjas föl, en hingst som föddes den 11 maj, fick till namn Ypäjän Huima. Pappa till fölet är ridhästen Iikor, som ägs av Hästinstitutet Ypäjä.

Ypäjän Huima är en av Hästinstitutets undervisningshästar. Sin första sommar tillbringade fölet i beteshagen tillsammans med andra föl och ston.

Alla Hästinstitutets föl får samma grundskolning. Sin andra sommar tillbringar fölen ute på grönbete och skolningen fortsätter på hösten. Man fortsätter att vänja fölet vid utrustningen och fölet anvisas bakifrån. Skolningen fortsätter tills fölet lärt sig.

Läs mer om Ypäjän Huima
Titta på bilder av fölet och Ypäjän Tarja

Ypäjän Tarja födde ett hingstföl 11.5.2010

President Tarja Halonens finska häst Ypäjän Tarja födde på morgonnatten den 11 maj 2010 ett hingstföl på Ypäjä Hästinstitut. Både stoet och fölet mår efter födseln bra. Far till fölet är hingsten Iikor.

Fölet vägde 46 kilo då det vägdes på morgonen. Det är ett livligt och självständigt föl som har trivts väl i sin spilta.

Ypäjän Tarja föddes i april 2004. Ypäjä kommun gav fölet som gåva till president Halonen. Ypäjän Tarja är undervisningshäst på Hästinstitutet.

Titta på bilder av fölet och Ypäjän Tarja
Ypäjä Hästinstitut

President Halonen fick ett samtal från rymden 3.8.2009

I slutet av sommaren upplevde man spännande stunder i Gullranda när republikens president Tarja Halonen fick ett samtal från Nasa-astronauten Timothy L. Kopra från rymden. President Halonen bjöd in astronaut Kopra till Finland.

"Jag är övertygad om att finländska forskare och även unga skulle vara väldigt intresserade av att få höra mera om din resa", sade presidenten. Timothy Kopra svarade att han gärna kommer till Finland för att berätta om sitt arbete. "Vi njuter särskilt av diskussioner med skoleleverna. Vi hoppas kunna sporra unga att intressera sig för vetenskapen", sade astronaut Kopra.

Astronauten befann sig under samtalet på över 300 kilometers höjd från jordens yta. Dagen blir natt 16 gånger om dygnet, eftersom stationen går lika många varv runt jordklotet. "Det här är ett fantastiskt ställe. Varje dag är som ett nytt äventyr för mig", berättade Kopra för presidenten. Det finns astronauter från flera olika länder på rymdstationen. Enligt Timothy Kopra är det en sak som förenar dem alla: passionen för att utforska rymden.

Presidenten och astronauten diskuterade också rymdresenärens finska rötter. "Min farfar kom från Karelen och min farmor från Helsingfors", berättade Kopra. Astronauten har för avsikt att ta fina foton av Finland från rymden. "Genom era bilder kan ni övertyga oss här på jorden om att vår planet verkligen är värd god omsorg", konstaterade president Halonen. "Jag är fullständigt av samma åsikt", sade astronauten. Han berättade att det från rymden är möjligt att se, hur vissa delar av vår planet har lidit av ekologiska katastrofer.

Astronaut Kopra har en Kalevala-medalj, som presidenten har skickat, med sig i rymden. Den tar han med sig till Finland efter resan.

Se videon med samtalet! (på engelska)


Presidentparet till Gullranda över sommaren 11.6.2009

Republikens president Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi flyttar till Gullranda över sommaren. Villagodset Gullranda, som finns på Nådendals sydvästra kust, har varit republikens presidenters sommarresidens sedan 1922, och alla Finlands presidenter har tillbringat sina somrar där, med undantag av krigsåren. Med presidentparet flyttar även katterna Miska och Rontti samt de rödörade vattensköldpaddorna Kiki och Miki. Presidenten återvänder till Talludden i medlet av augusti.

Presidenten arbetar och mottar gäster i Gullranda enligt normal dagordning. Något egentligt sommarlov har presidenten inte, men vid sidan av arbetet finns det i Gullranda möjligheter till rekreation, t.ex. genom att åka båt, röra på sig eller syssla med konst.

På villagodset i Gullranda finns stora parkområden, växthus och flera byggnader. I växthusen och odlingarna odlas grönsaker, bär, frukter och blommor. Äppelsaften, som betydelsefulla gäster i Presidentens slott bjuds på, är tillverkad av Gullrandas äpplen.

President Halonen besökte den finska normalskolan i Vik 20.10.2008

"Samtidigt som man visar respekt för andra, ska man också på rätt sätt respektera sig själv, konstaterade president Halonen när hon under sitt besök i normalskolan i Vik i oktober 2008 talade med eleverna. Presidenten och filosofen Pekka Himanen diskuterade respekt med skolans elever. Den 20 oktober firades Global Dignity Day-dagen runt om i världen.

Vi alla ställs dagligen inför situationer som är skrämmande eller som vi skäms för. " Ibland är det eget uppförande som är orsaken, ibland det att andra behandlat en illa. Just du kan vara den som inte ansluter sig till mobbarnas skara", sade president Halonen.

Eleverna i Viks skola frågade fritt och framförde egna synpunkter. Eleverna oroade sig över att skolornas alltför stora gruppstorlekar inverkar på hur människorna visar respekt och hänsyn mot varandra. Äldreomsorgen igen lider av brådska och för få vårdare. "Respekt för människovärdet från barnaår till silverhår" är viktigt, sammanfattade eleverna.

"Även om du visar hänsyn mot andra blir du inte själv alltid bemött på samma sätt", påminde president Halonen. Man ska emellertid inte ta till sig dåligt uppförande. När du förlåter någon befriar du dig från dennas dåliga uppförande, även om du inte själv godkänner ett sådant uppförande.

President Halonen berättade också om sina egna erfarenheter och skolminnen. Alla har vi något, som vi antingen är bra eller mindre bra på. Det är ändå möjligt att utvecklas på alla plan: "Jag har lärt mig att övervinna min rädsla att uppträda" berättade president Halonen.


Ypäjä Tarja fick besök den 18.8.2008

Ypäjä Tarja hade besök av en trevlig gäst i början av augusti då republikens president Tarja Halonen hälsade på sin finska häst vid Ypäjä hästinstitut. Från Gullrandas trädgård hämtade president Halonen och doktor Arajärvi med sig äpplen och morötter som Ypäjä Tarja smaskade på med god aptit.

Personalen på Ypäjä hästinstitut berättade för president Halonen att hästen har utvecklats fint. I slutet av juli besökte den för första gången kungstraven i Jyväskylä. Ypäjä Tarja deltog inte i tävlingen utan i de finska hästarnas följe under travtävlingen.

President Halonen och doktor Arajärvi prövade också på en tur med hästvagn i den klara sommarnatten. På kvällen följde president Halonen Ypäjä Tarja ut i hagen för natten och sedan fortsatte resan mot Gullranda.

Bilder
Läs mer om Ypäjä Tarja


Liv och rörelse på barnens fest i Presidentens slott 27.3.2008

Republikens president Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi ordnade den fjärde barnfesten i Presidentens slott torsdagen 27 mars 2008. "Som ni märker får ni ur er mycket liv och mycket rörelse. Ni är nämligen väldigt många. Ni är alla lika viktiga gäster hos oss i dag", hälsade president Halonen. Till festen anlände ca 180 barn från skolor och daghem i Helsingfors, Esbo och Vanda. Presidentparet skakade hand med gästerna i Rikssalen varefter man förflyttade sig till Spegelsalen.

"Vi vet att det finns mängder av olika språk i världen. Musiken är ett språk som alla lär sig snabbt. Jag tror att musiken förenar oss här i dag", sade president Halonen då hon presenterade barnmusikorkestern Amura. Gruppen har grundats av Centret för världsmusik och Musiikkia nuorille rf och dess medlemmar kommer från alla världens hörn.

"Vem e ni?" frågade Amuraorkesterns Margarita clown och alla barnen skrek ut sina namn i en glad kakofoni. Snart ekade bekanta finska barn- och folksånger med nytt arrangemang i Spegelsalen.

Efter Amuras uppträdande förflyttade sig gästerna till Rikssalen och Matsalen för att njuta av den goda maten. Det bjöds på kycklingspett, tomat-mozzarella pinnar, marinerade cocktailköttbullar och självklart glass till efterrätt.

Handskakandet var spännande

Lorena Aalto, 6, och Erika Tuomikoski, 5, från daghemmet i Laajavuori i Vanda trivdes bra på slottet. "Dansarens lilafärgade dräkt var bäst", berättade Lorena. Erika igen tyckte om musiken och samsången med orkestern.

Flickorna berättade att de nog var lite nervösa inför handskakningen. Erika var den första av alla gäster som skakade hand. Även Katrin Sirkunen var spänd, då hon redan på förhand fick kika på lejonet vid Lex-statyn som finns längst inne i Rikssalen.


President Halonen besökte Sydostasien 23.2.2008

President Halonen och doktor Arajärvi besökte Sydostasien i februari 2008. Resan började med statsbesök i Indonesien och fortsatte därefter till Singapore och Vietnam.

I Indonesien diskuterade president Halonen med president Susilo Bambang Yudhoyono om klimatförändringen och skogshushållning. Hon besökte även landskapet Aceh, där en fredsprocess samt återuppbyggnaden av flodvågens förstörelse pågår.

I Singapore träffade presidenten landets ledare samt finländare som är verksamma på området. Vid orkidéträdgården i Singapore uppkallades en orkidéart efter Halonen till "Dendrobium Tarja Halonen" för att hedra presidentens besök.

I Vietnam ingick i programmet, utöver ett möte med statsledningen, också ett ekonomiskt seminarium samt en diskussion om kvinnors ställning och jämställdhet. President Halonen bekantade sig också med biståndsprojekt som Finland har finansierat, så som varvet i Pha Rung.

I presidentens följe reste utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen samt en delegation med företagsledare. Efter statsbesökets officiella del stannade president Halonen och doktor Arajärvi på privat semester i Vietnam.


President Halonen på landskapsbesök i Jyväskylä 31.1.2008

Republikens president Tarja Halonen och doktor Pentti Arajärvi avlade i december 2008 ett landskapsbesök till Jyväskylä. Presidentparet bekantade sig med studier och forskning i pedagogik vid universitetet i Jyväskylä.

Åttaåriga Tommi Salminen förevisade Ekapeli i forskningslaboratoriet, som effektiverar inlärningen av läskunskap och hjälper vid identifieringen av läs- och skrivsvårigheter. Sexåriga Ronja Terävä å sin tur spelade ett rehabiliteringsspel med en mätningsmössa på huvudet och Roope-hunden i armhålan. Med hjälp av datorspelet och mössan får man reda på hur hjärnan reagerar på bokstäver och ord.

President Halonen och doktor Arajärvi diskuterade med forskarna om medias roll och påverkan hos unga. President Halonen var särskilt intresserad av hur man kan uppmuntra till goda studieresultat.

På eftermiddagen träffade president Halonen lågstadieelever på barnens frågetimme i Jyväskylä övningsskola. Eleverna frågade presidenten om barnens ställning och rättigheter, hälsa och rörelse samt om presidentens jobb. Intresse väckte också frågor om barndomens förändring samt hurudan barndom presidenten hade. "Gör denna värld till ett bättre ställe!", uppmanade president Halonen eleverna.