Presidentin vaalit
Presidentin vaalit Suomessa
Suomi on demokraattinen tasavalta, jossa jokaisella täysi-ikäisellä kansalaisella on äänestysoikeus. Suomen presidentinvaalien äänestysmuoto on suora kansanäänestys, jonka voittaja nimitetään presidentin virkaan kuudeksi vuodeksi kerrallaan. Vaalit käydään aina tammikuun viimeisenä sunnuntaina. Presidentinvaalien äänien laskentaa seurataan tiiviisti mediassa aina ennakosta jälkitunnelmiin asti. Muun muassa Iltasanomat on mukana seuraamassa ääntenlaskentaa. Seuraavat presidentinvaalit pidetään Suomessa vuonna 2024. Nykyään vallassa oleva presidentti Sauli Niinistö ei voi asettua ehdokkaaksi tuolloin, sillä presidentti saa istua vain kaksi kautta. Sauli Niinistö toimii tällä hetkellä presidenttinä toisella kaudella, joten hänen valtansa kestää vielä muutamia vuosia ennen kuin on aika vaihtaa presidenttiä.
Presidentin vaalit voivat ratketa jo ensimmäisellä kierroksella, jos yksi ehdokas saa valtaosan äänistä. Useimmiten presidentinvaalit ovat kuitenkin kahden kierroksen mittaiset. Toisella kierroksella vastakkain ovat kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta.
Presidentinvaalien ehdokkaat asettaa yleensä rekisteröity puolue. Puolueen listoilta täytyy kuitenkin olla vähintään yksi kansanedustaja, jotta presidenttiehdokkaan voi asettaa. Myös valitsijayhdistys voi asettaa ehdokkaan. Valitsijayhdistyksen voi perustaa, kun perustajina on vähintään 20 000 äänioikeutettua.
Suomen presidentit ovat aina syntyperältään suomalaisia. Ei siis riitä, että ehdokas on muuttanut sittemmin Suomeen, vaan hänen tulee olla syntynyt Suomessa. Jos presidentiksi valittava toimii kansanedustajana, hänen kansanedustajan toimensa lakkaa. Sama pätee myös silloin, jos presidentiksi valittava on toiminut valtioneuvostossa. Myös paikka valtioneuvostossa menetetään presidentiksi siirtymisen myötä.
Presidentinvaalit lapsen näkökulmasta
Myös lapset ovat kiinnostuneita Suomen politiikasta ja siitä, mitä presidentin oikeuksiin ja velvollisuuksiin kuuluu. Sen vuoksi lasten on myös hyvä tietää, mitkä presidentinvaalit ovat ja miten presidentti valitaan. Vaikka lapsilla ei ole äänioikeutta, on heilläkin oikeus tutustua ehdokkaisiin ja miettiä, ketkä heistä olisivat itselle mieleisiä.
Presidentinvaalien ääntenlaskentaa voi seurata yhdessä omien vanhempien kanssa. Näin oman suosikkinsa puolesta pääsee jännittämään reaaliajassa. Jos ääntenlaskennan aikana mieleen tulee kysymyksiä, voi niistä keskustella vanhempien kanssa. Kun Suomen presidentti on valittu ääntenlaskennan jälkeen, voi presidentin valintaa pohtia vielä koulussa. Tärkeä kysymys lasten kannalta on se, mihin asioihin presidentti voi vaikuttaa lasten elämässä.
Iltasanomat seuraa presidentinvaaleja
Monet Suomen medioista, kuten esimerkiksi Iltasanomat, seuraavat presidentinvaaleja ja kaikkea niihin liittyvää tarkasti. Tulevia ehdokkaita arvuutellaan jo hyvissä ajoin ja kun ehdokkaiden nimet julkaistaan, ehdokkaat ruoditaan läpi hyviä ja huonoja puolia myöten. presidentti on aina esimerkin näyttäjä, joten presidentin tulee olla kunniallinen kansalainen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että presidentillä ei saisi olla rikosrekisteriä eikä hänen tulisi olla muutoinkaan syyllistynyt mihinkään epäasialliseen toimintaan.
Iltasanomat esittelee kaikki ehdokkaat ja käy läpi kaiken muun muassa koulumenestyksestä lähtien. Kun presidentin vaalit sitten pidetään, media seuraa tilannetta suorana lähetyksenä. Jokaisen alueen äänten laskennasta kerrotaan ja tilannetta päivitetään jatkuvasti. Näin kukaan ei takuulla jää epätietoisuuteen siitä, mitä milloinkin tapahtuu. Ääntenlaskentaa voi seurata myös suoraan televisiosta useammalta kuin yhdeltä kanavalta. Sivustomme tietoa presidenteistä -osio kertoo aiheesta lisää.