Siirry suoraan sisältöön

Suomen presidentit

Suomen presidentit edustavat suomalaisia lapsia ja aikuisia

Mietittäessä presidenttejä, on usein kiinnostavaa tietää, kuka oli Suomen ensimmäinen presidentti. Suomen ensimmäisenä presidenttinä toimi K. J. Ståhlberg. Ståhlberg oli poliitikko ja taitava oikeustieteilijä. Ståhlberg oli mukana rakentamassa vahvaa suomalaista parlamentarismin perustusta, joka on kestänyt lähes samanlaisena aivan nykyaikaan asti. Suomen.presidentit ovat aina olleet merkittäviä henkilöitä kansalaisten keskuudessa. Suomi on demokraattinen tasavalta, jossa jokaisella 18 vuotta täyttäneellä kansalaisella on oikeus äänestää. Suomessa presidentinvaalit ratkeavat suorana kansanäänestyksenä, eli äänestyksen voittaja nimitetään presidentin kunnialliseen virkaan kuuden vuoden ajaksi. Suomessa on ollut yhteensä kaksitoista presidenttiä, joista yksi on ollut nainen. Sivustoltamme löydät runsaasti tietoa presidenteistä.

Suomen presidentit ovat myös virkakautensa jälkeen hyvin arvostettuja ihmisiä. Esimerkiksi, kun Suomen ensimmäinen presidentti K. J. Ståhlberg täytti 80 vuotta vuonna 1945, hänen kunniakseen pidettiin presidentti Mannerheimin isännöimä suuri kansalaisjuhla.

Suomen presidentti

Suomen ensimmäinen presidentti loi perustaa Suomelle

Ståhlberg oli demokratian, eli kansanvallan kannattaja, mutta luonteeltaan kylmän rauhallinen hallitsija. Mielenkiintoiseksi Ståhlbergin presidenttikauden tekee se, että sen aikana hän ei tehnyt yhtään valtiovierailua ulkomaille ja otti vastaan vain yhden valtiovieraan, joka oli Viron ensimmäinen presidentti Konstantin Pätsin.

Koska Ståhlberg oli vastikään itsenäistyneen maamme ensimmäinen presidentti, oli hänellä suuri vastuu ryhtyä muovaamaan Suomea sellaiseksi kuin se nykyään on. Ståhlberg tunnettiin sekä presidenttinä että yksityishenkilönä ihmisenä, joka ei milloinkaan virheitä. Ståhlbergiin siis luotettiin myös kansalaisten keskuudessa hyvin paljon. Ståhlberg vei Suomea kohti omaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, jossa huomioitiin aina kansalaisten oikeudet ja velvollisuudet.

Merkittäviä suomalaisia presidenttejä

Ståhlberg oli merkittävä henkilö, joka on jäänyt kansan muistiin, sillä hän oli ensimmäinen presidenttimme. Muita kansan muistiin hyvin jääneitä aikaisempia presidenttejä ovat muun muassa olleet Risto Ryti, C. G. Mannerheim, Urho Kekkonen, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen. Esimerkiksi Urho Kekkonen muistetaan siitä, että hän ainoa presidentti, joka on ollut vallassa pidempään kuin kaksi toimikautta.

Presidentit Risto Ryti ja Mannerheim ovat jääneet historiankirjoihin toisen maailmansodan aikaisten ponnistelujensa ja uhraustensa ansiosta. Martti Ahtisaari muistetaan uransa lisäksi hänen arvokkaasta työstään rauhanneuvottelijana ja neuvonantajana. Hänet on palkittu tästä arvokkaasta työstä jopa Nobel-palkinnolla. Vuoden 2000 presidentin vaalit ovat jääneet ihmisten mieliin, sillä silloin Suomeen valittiin ensimmäinen naispresidentti, Tarja Halonen, jonka lapsetkin ovat saattaneet nähdä erilaisissa tapahtumissa.

suomen presidentti

Suomen.presidentit ovat edustaneet kansaa jo yli sata vuotta

Jokainen Suomen valtion presidentti on virkakautenaan nauttinut suomalaisten syvää luottamusta, ja kaikilla on ollut takanaan huomattava kansalaisten tuki. Suomen.presidentit aikajärjestyksessä ovat seuraavat: K. J. Ståhlberg, Lauri Relander, P. E. Svinhufvud, Kyösti Kallio, Risto Ryti, C. G. Mannerheim, Juho Paasikivi, Urho Kekkonen, Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari, Tarja Halonen ja nykyinen istuva presidenttimme Sauli Niinistö. Kaikki presidenttimme ovat olleet merkittäviä henkilöitä, mutta muutama heistä on jäänyt erityisen voimakkaasti suomalaisten muistiin.

Suomen presidentit ovat aina halunneet paitsi edustaa kansaa, myös seisoa kansalaisten vahvana turvana erilaisissa maailmanpoliittisissa tapahtumissa ja selkkauksissa. Esimerkiksi Risto Ryti joutui menemään vankilaan jatkosodan jälkeen poliittisista syistä, mutta hän vain totesi tuolloin, että ”Isänmaan palveluksessa ei paikka ole ratkaiseva, vaan tahto. Se voi yhtä hyvin käydä päinsä vankilassa kuin presidentinlinnassa.” Suomen.presidentit ovatkin olleet yksiä suoraselkäisimpiä johtajia koko maailman mittakaavassa. Voimme olla heistä ylpeitä.