Tiedätkö, kuka on ollut pisimpään Suomen presidenttinä?

Urho Kekkonen toimi Suomen tasavallan presidenttinä neljä kautta.

Sinua varmasti kiinnostaa tietää, kuka on ollut pisimpään Suomen presidenttinä. Hän on lähes jokaisen suomalaisen tunnistama hahmo Urho Kaleva Kekkonen. Hän toimi Suomen presidenttinä vuosina 1956-1982 eli yhteensä yli 25 vuotta. Kuinka se on mahdollista? Näin pitkä valtakausi ei ollut mahdollista ennen Kekkosen aikakautta, eikä ole mahdollista enää nykyäänkään. Sen mahdollisti Kekkosen itsensä läpi ajama muutos perustuslakiin, jotta hän voi toimia presidenttinä kauemmin kuin sinne säädetyt kaksi kautta.

Millainen henkilö ja kuka on ollut pisimpään Suomen presidenttinä?

Urho Kekkonen (3.9.1900-31.8.1986) toimi Suomen presidenttinä kauemmin kuin kukaan muu ennen häntä tai hänen jälkeensä. Kekkosen viimeinen presidenttikausi jäi kesken sairauden vuoksi vuonna 1982. Hänen jälkeensä Mauno Koivisto vannoin virkavalan tasavallan presidenttinä. Vaikka Kekkosen loppu-ura olikin sairauksien siivittämä, hänet muistetaan historian vahvana johtajana. Hän johti Suomen ulos sodan jälkeisestä ajasta ja ylläpiti hyviä suhteita Venäjälle.

Erityisen hyvin Kekkonen muistetaan suhteestaan Venäjän päättäjiin. Hyvien suhteiden ylläpito oli taktinen liike, koska näin Suomella oli vahvempi neuvotteluasema kylmänsodan aikana. Kekkonen oli myös koko elämänsä ajan urheilullinen. Nuoruudessaan hän oli SM-tason kilpaurheilija. Vuonna 1924 Kekkonen voitti SM-kultaa korkeushypyssä ja kolmiloikassa. Samana vuonna hän menestyi myös Kalevan kisoissa, joissa hän voitti kultaa korkeushypyssä ja hopeaa 100 metrin juoksussa.

Tiesitkö tämän Kekkosesta?

Vaikka Urho Kekkonen oli Suomen päämies ja johtohahmo, halusi hän luoda itsestään hyvin erilaisen myytin. Hänellä oli taustajoukot, jotka loivat Kekkosmyyttiä. Hän halusi, että hänet nähdään eränkävijänä, joka on taitava niin selviämään luonnossa kuin saamaan saalistakin. Kekkosesta on lukuisia kuvia, joissa hän poseeraa metsästys- ja kalastussaaliinsa kanssa. Hän halusi näyttää siltä, että hän on paras kaikessa mihin ryhtyy. Hänestä on myös tehty dokumenttielokuva Presidentin päivä, joka esittelee hänen arkeaan kuin hän itse halusi sen kuvattavan.

Avainsanat: